< 1 2 3 ... 6 >

HİDROLİK KUMANDA VE AKSESUARLAR HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER

Hidrolik ve pnömatik sistemlerin en temel parçalarından biri hidrolik kumanda kollarıdır. Hidrolik sistemde oluşan basınçlı akışkanın yönünü belirlemek üzere hidrolik kumanda kolları ve aksesuarları kullanılır. Yön kontrol valfi olarak adlandırılan kumanda kontrol valfleri, akışkanların veya gazların, diğer bileşenlerden/kaynaklardan akış için bir geçiş yolu sağlayan valf portlarından farklı yollara akmasına izin verir. Hidrolik ve pnömatik sistemlerin en önemli parçalarından biridir.

Hidrolik akışkanın önünü açmaya, kapamaya ve istenilen tarafa gitmesini sağlayan ve yönlendiren hidrolik kumandalar, bir silindir içinde mekanik veya elektrikle çalıştırılan bir milden oluşur. Milin konumu, geçiş yolu içinde sıvı akışına izin verir veya bunu önler; bu genellikle anında meydana gelir ve sıvının hızla hızlanmasına ve yavaşlamasına neden olur.

Hidrolik sistemlerde ortaya çıkan yüksek basınçtan dolayı hidrolik yön denetim valflerinin gövdeleri basınca dayanıklı üretilir. P; basınç hattını, A,B,C: iş hattı ya da çalışma hatlarını, R,S,T: depo dönüş hatlarını, X, Y, Z uyarı (pilot )hattını son olarak da L: sızıntı hattını gösterir. Hidrolik kumandaların kontrolü elektriksel, mekanik, basınçla ve insan gücüyle olabilir.

Normalde açık: Valfe dışarıdan bir etki olmadan akışkanın önü P açık ve akışkan valften geçerek bir elemana gidiyorsa bu tip valflere normalde açık valf denir.
Normalde kapalı: Valfe dışarıdan bir etki olmadan akışkanın önü P kapalı ve akışkan valften geçemiyorsa bu tip valflere normalde kapalı valf denir.

Bir yön kontrol valfi seçmenin iki temel özelliği, akışkan bağlantı noktalarının sayısı ve valfin ulaşabileceği yön durumlarının veya konumlarının sayısıdır. Valf portları, hidrolik sıvının diğer bileşenlere veya bileşenlerden akması için bir geçiş yolu sağlar. Konum sayısı, bir valfin sağlayabileceği farklı akış yollarının sayısını ifade eder. Ayrıca valfinizi seçerken uygulamada oluşan debinin büyüklüğüne göre bir valf seçimi en önemli unsurlardan biridir.

Özellikle mobil hidrolik alanında kullanılan kumanda kontrol valfleri, araç çekici ve kurtarıcıları, traktörler, enerji üretimi, deniz araçları, inşaat makineleri, maden makineleri, malzeme taşıma vinçleri, platformlar, asansörler, damper ve kuleler, itfaiye araçları gibi birçok sektör ve uygulamada kullanımı bulunmaktadır.

Hidrolik kumanda kontrol valflerinin çalışma yöntemleri nelerdir:

Yön kontrol valfi manuel, mekanik, elektrikli, hidrolik (pilot) ve pnömatik tahriklerle çalıştırılabilir. Çalıştırma yönteminin, hidrolik devrelerin temel çalışması üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Çoğunlukla, doğrudan çalıştırma, genellikle çok fazla kuvvet mevcut olmadığı için yalnızca daha küçük valflerle kullanımla sınırlıdır. Sınırlı kuvvetin mevcudiyeti, doğrudan çalıştırma sistemlerinin en büyük dezavantajıdır. Pratikte, mili kaydırmak için gereken kuvvet oldukça yüksektir. Bu nedenle, daha büyük valfler genellikle sırayla dolaylı olarak çalıştırılır. İlk olarak, daha küçük vana doğrudan çalıştırılır ve daha küçük vanadan gelen akış, daha büyük vananın her iki tarafına yönlendirilir. Hidrolik sistemdeki akışkan aynı devre veya ayrı bir devre tarafından sağlanabilir. Pilot valf basıncı genellikle dahili olarak sağlanır. Bu iki valf genellikle tek bir ünite olarak birleştirilir. Bu valflere Elektro-hidrolik kumandalı yön kontrol valfleri de denir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR