TRAKTÖR KUMANDALARI HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER

Traktörlerin kaldırma organları prensip olarak dört temel prensibe göre çalışmaktadır.
-mekanik kaldırma sistemleri
-elektrikli kaldırma sistemleri
-havalı yani pnömatik kaldırma sistemleri

Hidrolik Kumanda Sistemi Hakkında

Bu prensiplerden ilk üçüne artık nadir rastlanılmaktadır. En fazla hidrolik kaldırma sistemi görülmektedir. Hidrolik kaldırma  istemindeki temel  prensip pompa tarafından hareketlenen sıvının silindire, kaldırma silindirine dolarak kaldırma işlevinin yapılmasına dayanmaktadır. Bu işin yapılabilmesi için bu sistemin tam olarak sorunsuz çalışabilmesi için elemanlar traktörün değişik yerlerine dağılmıştır. Bağlı ya da bir arada bulunabilmektedir. Bu yapıda bulunan başlıca elemanlardan söz edecek olursak; yağ deposu, emme borusu, hidrolik pompa, basma borusu, yüksek basınç emniyeti, hidrolik kontrol cihazı, hidrolik silindiri, geri dönüş borusu ve son olarak pistondur.

Normal Hidrolik Kaldırma Sistemi Hakkında

Hidrolik sisteme bağlı olan iş makinesinin kaldırılması, indirilmesi ve benzeri unsurlar kişi tarafından yapılmalıdır. Hidrolik sisteme hakim biri bulunmalıdır.

Kaldırma işlemi için, pompa depodan emildiği yağı hidrolik komuta üzerinden hidrolik silindire ulaştırmalıdır. İstenilen seviyeye ulaşınca cihaz nötr duruma getirilmelidir. Aksi durum söz konusu olursa kaldırma kolları yukarı kalkmaya devam eder. Bu işlemde devam ederse sistemdeki basınç yükselir. Böyle bir durum söz konusu olursa sistemdeki elemanlar zarar görmeye başlar. Böyle bir durumun yaşanmaması için yüksek basınç emniyeti supabı bulunmaktadır.

Otomatik Hidrolik Kaldırma Sistemi Hakkında

Normal sistemde bulunan tüm elemanlar otomatik sistemde de bulunmaktadır. Bunun yanında uyarıcılar mevcuttur. Bunlardan bahsedecek olursak:
-iş derinliğini kontrol eden uyarıcılar
-patinajı kontrol eden uyarıcılar
-çeki kuvvetini kontrol eden uyarıcılar
-kaldırma yüksekliğini kontrol eden uyarıcılar olmak üzere dört gruptan oluşmaktadır.

Çeki Kuvvetinin Kontrol Edilmesi Hakkında

Pullukla sürüm gibi ağır işlerde çeki kuvveti kullanılmaktadır. Ön seçme kolu çeki kontrol durumuna getirilmelidir. Sürüm sırasında pulluk traktör askı kolları tarafından taşındır. Çeki kuvvet söz konusu olduğu anda pulluk toprağa  batar.  sürücü bu durumda komuta kolunu indirmiş bulunmaktadır.

İnişin tam ayarında olabilmesi için traktörden  istenilen çeki kuvvetinin tam olarak ayarlanması gerekilmektedir.

Bunun üzerine de anlaşılacağı gibi üst kol hareketi çeki kuvvetinin değişmesi anlamına da gelmektedir. Böylelikle çeki kuvvetini sabit tutacak uyarıda ortaya çıkacaktır. Sürümlerde, üst bağlanma kolunun bağlanma noktası daima bir numaralı deliğe getirilmelidir.

Böylelikle gönderilen uyarıların etkinliği azalabilir. Aynı işlem reaksiyon kontrolü bulunan traktörler için de ön seçme kolunun bu şekilde ayarlanması ile sağlanabilir.

Çeki kuvvetinin tam ayarında olması emniyet açısından da büyük önem arz etmektedir. Traktörün olası dışı bir durum yaşamaması için kol kumanda kontrol durumları büyük önem arz etmektedir. Toprağa batım ya da toprağın üstünde çalışılması durumunda kol belirli bir konuma getirildikten sonra daima nötr olarak tutulmalıdır. b u hem kolun  ayarlanabilmesinin işlevi için hem de güvenlik açısından büyük önem arz etmektedir. Toprak sürüm ya da toprak üstü işlerinin kolun hareketi göre yapılacağı unutulmamalıdır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR